Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη τοπογραφική δερματική αλλοίωση, κατά την οποία το δέρμα παίρνει μια όψη “φλούδας πορτοκαλιού”. Αφορά κυρίως τις γυναίκες (μετά το πέρας της εφηβείας) και θεωρείται (λανθασμένα) ενα πρόβλημα συσσώρευσης λίπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα και άσκηση. Αποτελεί ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλεί αλλοιώσεις κάτω απο την επιδερμίδα, δημιουργώντας, ομως, ανώμαλους κυματισμούς στην επιδερμίδα και στις υπερκείμενες της βλάβης περιοχές. Κυριες εντοπίσεις αποτελούν οι γλουτοί και η οπίσθια επιφάνεια των μηρών.
Παρατηρείται σε ολους τους γυναικείους σωματότυπους (ανεξαρτήτως βάρους) και στην αιτιοπαθογένεια της ενέχονται η κληρονομικότητα (κυρίως), η γήρανση του δέρματος, η απουσία άσκησης και υγιεινής διατροφής, ορμονικές διαταραχές (εγκυμοσύνη), αλλά και οι δραματικές αλλαγές βάρους. Παρότι ιατρικως δεν εμπνέει καμια ανησυχία και πολλοί ιατροί θεωρούν την παρουσία της ως κατι συνηθισμένο σε μια γυναίκα, αποτελει παθηση που οδηγει τον γυναικειο, κατα κανονα, πληθυσμό να αναζητά ποικίλλες και αμφιλεγομενες λύσεις.
Η αντιμετώπιση κυτταρίτιδας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η έλλειψη «εύκολης λύσης» αντανακλάται από το γεγονός της πληθώρας προϊόντων όπως λοσιόν, κρέμες για κυτταρίτιδα, ειδικά καλσόν, ακόμη και λιποδιαλυτικά χάπια που υπόσχονται την γρήγορη και εύκολη αντιμετώπιση κυτταρίτιδας. Θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε τέτοια προϊόντα, καθώς η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση κυτταρίτιδας συχνά είναι μηδαμινή. Κρέμες για κυτταρίτιδα υπάρχουν πολλές, με διαφορετικά συστατικά και ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι κρέμες για κυτταρίτιδα δεν διαπερνούν την επιδερμίδα, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στα βαθύτερα στρώματα του λιπώδους ιστού και έτσι δεν είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση κυτταρίτιδας. Οι ιατρικές μέθοδοι αντιμετώπισης κυτταρίτιδας προσφέρουν σίγουρα τα καλύτερα αποτελέσματα και θα πρέπει να προτιμώνται.
Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας έχει να κάνει με πολλους παράγοντες, οπως τη διατροφή, την έλλειψη άσκησης, με ορμονικούς παράγοντες (όπως εγκυμοσύνη), το κάπνισμα, τη χρήση οινοπνεύματος και το στρες. Επομένως, και η αντιμετώπιση τηε θα πρέπει να στοχεύει σε ολα αυτα. Η κυτταρίτιδα επηρεάζεται επίσης από κληρονομικούς παράγοντες καθώς κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσουν κυτταρίτιδα. Καθοριστικό ρόλο παίζει ακόμα η μικροκυκλοφορία και λεμφική κυκλοφορία της περιοχής.

Απλοι, καθημερινοι τροποι για την προληψη και την αντιμετωπιση της κυτταριτιδος αποτελουν:

•    Επανάκτηση του φυσιολογικού βάρους με αργό και σταθερό τρόπο,
•    Καθημερινή άσκηση και σωστή διατροφή θεωρούνται ως αυτονόητοι πυλώνες της θεραπείας. Αποφυγη κορεσμένών λιπαρών (τηγανητά, μαργαρίνες, κρέας και γαλακτοκομικά) και δίαιτα πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι υγιεινής διατροφής
•    Ληψη αφθονου νερού - Η αυξημένη ενυδάτωση βελτιώνει την αποτοξίνωση και την αποσυμφόρηση της λέμφου,
•    Ηπια, καθημερινή σωματική άσκηση.


Η κυτταρίτιδα διακρινεται σε εκεινες τις περιπτωσεις που το προβλημα ειναι εμφανές μόνο μετά από «τσίμπημα» της περιοχής, οταν είναι εμφανές μόνο στην όρθια θέση του σώματος και, τελος, οταν ειναι εμφανές και σε κατακεκλιμένη θέση. Για την αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, συνεπως, απαιτούνται συχνά συνδυασμένες μέθοδοι.

•    Μεσοθεραπεία σύσφιξης είναι η έγχυση ουσιών κάτω από την επιδερμίδα με σκοπό να μεταφέρουμε εκεί ουσίες που προκαλουν τόνωση και σύσφιξη της επιδερμίδας. Στόχος της είναι να μεταφέρει κάτω από την επιδερμίδα συγκεκριμένες ουσίες που δεν μπορούν να φτάσουν με μια απλή εφαρμογή τοπικής κρέμας. Τα διαλύματα μεσοθεραπείας περιέχουν ουσίες που κάνουν σύσφιξη, όπως καρνιτίνη, διάφορα αμινοξέα, αντιοξειδωτικοί παράγοντες και βιταμίνες. Υπαρχουν και διαλυματα με τα οποια επιτυγχανουμε τοπικά λιποδιαλυση (φωσφατιδυλοχολινη). Ειναι μία θεραπεία απλή, γρήγορη, χωρίς παρενέργειες και σχετικά ανώδυνη. Μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί κανείς να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες. Συνιστώνται τουλάχιστον 7-8 συνεδρίες ανά 10-14 ημέρες

•    Εφαρμογή ραδιοσυχνότητων RF – Μέσω της διοχέτευσης ραδιοσυχνοτήτων στο δέρμα, ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και παράγεται κολλαγόνο άμεσα και κυρίως ανώδυνα., συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος. Επισης, η ελεγχόμενη θερμότητα που δημιουργείται κάτω από το δέρμα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και παράλληλα συμβάλλει στη συρρίκνωση των λιποκυττάρων.Με ειδική κεφαλή, προκαλείται η οριστική καταστροφή των λιποκυττάρων και την ρευστοποίηση του λίπους, που αποβάλλεται μέσω του λεμφικού συστήματος από τον οργανισμό. Οι ραδιοσυχνότητες προκαλούν μια βαθιά, ανεκτή αίσθηση θερμότητας στο δέρμα. Η συχνότητα των συνεδριών είναι περίπου δυο φορές την εβδομάδα και ο τελικός αριθμός εξαρτάται από το πρόβλημα. Έπειτα από 3-4 συνεδρίες τα αποτελέσματα είναι εμφανή, τοδέρμα γίνεται σφιχτό, σφριγηλό και ανακτά την ελαστικότητά του.

•    LASER - λιποαναρροφηση – Εαν και η συμβατική λιποαναρρόφηση μαλλον θα επιδείνωνε το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, η νεα αυτή μορφή λιποαναρρόφησης καταστρέφει τα λιποκυτταρα και συσφίγγει το δέρμα ταυτόχρονα, μέσω παραγωγής νέου κολλαγόνου (1440nm NdYaG laser – σύστημα Cellulaze–Smart Lipo). Η διάρκεια του αποτελεσματος ειναι πέραν του ενός έτους, με ταυτόχρονη αύξηση της ελαστικότητας και του πάχους του δέρματος εως 30% – ο ασθενής επανερχεται δε σε 24-48 ώρες στις καθημερινές του δραστηρίοτητες. .

•    Λιπομασάζ (LPG) –  πρόκειται για σύστημα που μηχανικά βελτιώνει την μικροκυκλοφορία του δέρματος, οξυγονώνει τους ιστούς, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και αποβάλλει τις τοξίνες. και απομακρύνει το υγρο απο το διάμεσο χώρο των αγγείων – τα αποτελέσματα ειναι πολυ βραχυπρόθεσμα εαν εφαρμοστει μονο του, και χρειάζονται περίπου 15 με 20 συνεδρίες τουλάχιστον (περιπου καθε 3-4 ημέρες) για να παρατηρηθεί ορατό αποτέλεσμα.

•    Εφαρμογή  υπερηχων – cavitation (Σπηλαίωση) - Είναι μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί εστιασμένους υπερήχους για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Το παγιδευμένο λίπος υγροποιείται και απομακρύνεται με το λεμφικό σύστημα. Πέρα από την αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, επιτυγχάνει και λιπόλυση, μειώνοντας το τοπικό πάχος

Ολοκληρώνοντας, καθε περίπτωση ειναι διαφορετική απο τις υπόλοιπες και πάντα η προσεγγιση θα πρέπει να είναι διαφορετική και εξατομικευμένη. Με τις υπάρχουσες μεθόδους και γνώσεις, δεν υπάρχει ακόμα η λυση εκείνη που αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα, και αυτό είναι κάτι που κάθε γυναίκα πρέπει να το συνειδητοποιήσει και να έχει λογικές προσδοκίες εαν αποφασίσει να ακολουθήσει κάποια απο τις προαναφερθείσες θεραπείες.