Μεσοθεραπεία


Η μεσοθεραπεία ειναι μία τεχνική, που μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά είδη προβλημάτων στο ανθρωπινο σωμα. Συνίσταται στην έγχυση με ενέσιμο τρόπο διαφόρων ουσιών μέσα ή κάτω από το δέρμα.
Οι εγχύσεις αυτές είναι πολλαπλές και μπορεί να αφορούν μικρές ή μεγάλες περιοχές. Ο όρος μεσοθεραπεία προέρχεται από το ότι οι εγχύσεις παλαιότερα γίνονταν στο μεσόδερμα. . Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε το 1958 από το γάλλο Michel Pistor και έκτοτε εμφανίζονται πολλές παραλλαγές στην τεχνική αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Σήμερα, οι εγχύσεις αυτές μπορεί να γίνονται σε διάφορα επίπεδα, αλλά προϋποθέτει πάντα εγχύσεις μικρο΄υ ογκου και πολλαπλές, προκειμένου να γίνει διασπορά των ουσιών που εκχυουμε.

Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο αποσκοπεί κυρίως στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου. Τα υλικά, που χρησιμοποιεί ο πλαστικός χειρουργός, όταν κάνει μεσοθεραπεία στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο ντεκολτέ, είναι συνήθως πολυβιταμινούχα σκευάσματα, αντιοξειδωτικά στοιχεία, φυτικά εκχυλίσματα, ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό οξυ. Το βασικό πλεονέκτημα της μεσοθεραπείας είναι ότι οι ενέσιμες βιταμίνες και το υαλουρονικό οξύ θα περάσουν κατευθείαν μέσα στο επίπεδο της επιδερμίδας – κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ούτε οι πιο ακριβές κρέμες προσώπου – και θα χρησιμοποιηθούν στο μέγιστο από τα κύτταρα του οργανισμού.

Παρόλο που η μεσοθεραπεία ως τεχνική για βελτίωση της υφής του προσώπου υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, αυτό που στην πράξη έκανε τη μεγάλη διαφορά, ήταν η χρήση του υαλουρονικού οξέος. Η ουσία αυτή είναι απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα ενυδατώνει. Η ενυδάτωση γίνεται διότι το υαλουρονικό είναι υγροσκοπική ουσία, δηλαδή απορροφά νερό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σαν σφουγγάρι, δηλαδή συγκρατεί νερό μέσα στο δέρμα, άρα το ενυδατώνει. Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την σύνθεση του κολλαγόνου, αναδομώντας μερικώς τα συστατικά του δέρματος που έχουν καταστραφεί ή χαθεί ειδικά στο φωτογηρασμένο δέρμα. Στην πράξη, παρατηρούμε μία βελτίωση της υφής του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο λείο, πιο φωτεινό και πιο ελαστικό. Η μεσοθεραπεία εκτός από την υφή του προσώπου και την ποιότητα του δέρματος, μπορεί να βελτιώσει λεπτές ρυτίδες, αλλά και σημάδια από ακμή.


Η γυναίκα ή ο άνδρας, που θέλει να κάνει μεσοθεραπεία, θα πρέπει να μην παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα και γενικότερα να μην έχει προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα.
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τοποθετούμε αναισθητική κρέμα στο πρόσωπο. Αφού παραμείνει για περίπου 30-45 λεπτά, έτσι ώστε να δράσει, η κρέμα αφαιρείται και γίνονται πολλαπλές εγχύσεις της κατάλληλης ουσίας. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές και σε συνδυασμό με την αναισθητική κρέμα κάνουν την ενόχληση να είναι πολύ μικρή, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Το άτομο αποχωρει αμεσα απο το ιατρειο και εν συνεχεια μπορεί να αναλαβει τις καθημερινές του δραστηριοτητες. Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από μερικές ημέρες., κι ενώ θα υπαρξει σημαντική βελτίωση στην υφή του δέρματος, συνιστάται να γίνουν 2-3 επαναλήψεις της θεραπείας, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματός του. Ειναι αυτόητο δε, πως για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, η θεραπεία χρειάζεται συντήρηση,.


ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η μεσοθεραπεία που αφορά στο σώμα, απευθύνεται κυρίως στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Ανεξάρτητα από το στάδιο της, η μεσοθεραπεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα στοχεύοντας τοσο στα επιφανειακα, οσο και στα λιπώδη κύτταρα. Το κοκτέιλ που ενίεται, εκτός από  ουσίες που επιταχύνουν τον μεταβολισμό και την κινητοποίηση του λιπους, που βελτιωνουν τη λεμφικη κυκλοφορια και που προκαλουν διεγερση των ινοβλαστων, μπορεί να συνδυαστεί και με λιποδιαλυτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν εκτός από την κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος.  
Η διαδικασία της μεσοθεραπείας για το σώμα συνήθως διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά, για την ολοκλήρωση της θεραπειας απαιτούνται  συνήθως 10 συνεδρίες, (ανάλογα και με το είδος του προβλήματος), μεσα σε διάστημα 3-4 μηνών. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, μπορεί κανείς να κάνει θεραπεία συντήρησης, κάνοντας μία εφαρμογή το μήνα. Επειδή η πλήρης θεραπεία κρατάει κάποιο χρονικό διάστημα, καλό είναι να ξεκινήσει κανείς εγκαίρως, εάν θέλει να είναι σε καλή κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες.