Ενέσεις υαλουρονικού


Η σταδιακή εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο και το λαιμό, αλλα και οι εντονες ογκομετρικές μεταβολές που επισυμβαίνουν κατά τη διάρκεια των χρόνων, αποτελουν τα σημάδι της συσσωρευμένης βλάβης του δέρματος και της αναπόφευκτης γήρανσης.
Η χαλάρωση του δέρματος, η μείωση του υποδόριου λίπους και η πτώση των παρειών λόγω της βαρύτητας, δίνουν στο πρόσωπό μας μία εικόνα γερασμένη και κουρασμένη που κάθε άλλο παρά επιθυμητή είναι.Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η εφαρμογή των ενέσιμων υλικών – τα λεγομενα δερματικά εμφυτεύματα - κυρίως στην αισθητική του προσώπου για το “γέμισμα” των βαθιών ρυτίδων και την αύξηση του όγκου των χειλέων και των ζυγωματικών..
Τα δερματικά εμφυτεύματα διακρίνονται σε βιοδιασπώμενα και μη βιοδιασπώμενα, με τα πρώτα κατέχουν την πλειοψηφια στην εφαρμογής της αισθητική του προσώπου, λογω της πλήρους απορρόφησης τους μέσα σε μερικούς μήνες. Τα πλέον συχνά εμφυτεύματα αποτελούν το υαλουρονικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, και το πολυγαλακτικό οξύ.
Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, απανταται σε όλους τους τύπους των ιστών και σε πολλά είδη οργανισμών. Με την πάροδο των ετών η παραγωγή του φυσικού υαλουρονικού οξέως μειώνεται και το δέρμα χάνει τη σφρηγιλότητα και τη λάμψη του και εμφανιζονται οι λεπτες επιφανειακες αλλα και οι βαθυτερες ρυτιδες, καθως το υαλουρονικό οξύ προσελκύει νερό, ενυδατώνοντας το δέρμα και δίνοντάς του όγκο. Εχουν δοκιμαστεί κατα καιρους - και εμφανιζονται συνεχεια - διαφορα ενεσιμα υλικα – εμφυτευματα που εχουν σκοπο να αποκαταστήσουν την απωλεια ογκου και τη δημιουργια ρυτιδων στο προσωπο.
Τα τελευταία χρόνια, το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ (που χρησιμοποιείται απο ορθοπαιδικους εδώ και πολλά χρόνια) έχει αναδειχθεί ως το καταλληλότερο εμφύτευμα για την αποκατάσταση
•    των ρυτίδων γύρω από το στόμα, (π.χ. ρυτίδες καπνιστών),
•    των ρινοπαρειακών αυλακων,
•    των γωνιών του στόματος,
•    του περιγράμματος και του ογκου των χειλέων
•    των ρυτίδων του μετώπου, του μεσοφρύου και γύρω από τα μάτια, συχνά σε συνδυασμό με το Botox®.
•    τη διαμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου (παρειές, ζυγωματικά, κατω γνάθος)
Η εμφύτευση γίνεται με τη χρήση αναισθητικής κρέμας ή τοπικής αναισθησίας, διαρκεί 30 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Μετά τη θεραπεία ο ασθενης επανερχεται αμέσα στις δραστηριότητές του, αν και μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός στην περιοχή της έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες και μπορεί να καλυφθεί εύκολα με make-up.
Είναι ένα εύπλαστο υλικο υπο μορφη γέλης που χρησιμοποιείται για να γεμίζει φυσικά τις ρυτίδες ή να αποκαθιστά το χαμένο όγκο σε διάφορα σημεία του προσώπου. Μετά την έγχυσή του, τα σωματίδια του υαλουρονικού οξέος διασπώνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, μέχρι που εξαφανίζονται τελείως χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 9-12 μήνες, εξαρτάται, όμως, από την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, τον τρόπο ζωής και τη μυϊκή δραστηριότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από 12 μήνες για τη διατήρηση του αποτελέσματος.
Η σημερινη μορφή του παράγεται με βιοσύνθεση και δεν έχει ζωική προέλευση οπως παλαιοτερα, επομένως αποκλείεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από άλλα είδη, ενώ η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι εξαιρετικά σπάνια και δεν χρειάζεται να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας.