Πλαστική Αισθητική Χειρουργική

Λίγα Λόγια για την Αισθητική Χειρουργική

H Αισθητική Χειρουργική έχει πλέον καθιέρωσει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πραγματικά το γεγονός ότι μια επιτυχημένη αισθητική χειρουργική επέμβαση, όταν εκτελείται σε άτομο με σωστές ενδείξεις, μπορεί να έχει μοναδικά οφέλη για την εικόνα, αλλα πολυ περισσότερο για την ψυχολογική ευεξία του.

Βεβαιώς, την ιδια στιγμή, ο πλαστικος χειρουργός αναλαμβανει ταυτόχρονα μια βαριά ευθύνη να ανταποκριθει στις προσδοκίες του ασθενούς. Είναι καθήκον του να προσφέρει μια χειρουργική επέμβαση ,η οποία να είναι αποτελεσματική, ασφαλής και, τελικά, να δίνει ένα φυσικό αποτέλεσμα. Απο την άλλη, ειναι επίσης καθήκον του να μην αναλάβει να χειρουργήσει κάποιον, που δεν είναι κατάλληλος ή δεν μπορεί να τον βοηθήσει να αποκαταστήσει αυτό που ο ασθενής του υποδεικνύει ως το μείζον πρόβλημα του. Οι καλύτεροι υποψήφιοι για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι άτομα με καλή κατάσταση υγείας, που, πάνω απ’όλα, έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για την τροποιήση που θα υποστούν στην εμφάνισή τους.

Ο στόχος καθε επέμβασης είναι να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται καλύτεροι, οχι διαφορετικοί, ενώ παντα πρέπει να δίνεται έμφαση στην φυσική αποκατασταση της ομορφιας. Ολοι αποστρεφονται ότιδηποτε θα μπορούσε να φανεί τεντωμένο, τράβηγμένο ή να αλλοιωνεί με οποιονδήποτε τρόπο την εικονα του ασθενούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανά έχουν δει παραδείγματα κακής αισθητικής χειρουργικής οπου το αποτελεσμα είναι αφύσικο, εαν οχι παραμορφωτικό. Αυτά μαλιστα τα παραδείγματα δίνουν μερικές φορές στην πλαστική χειρουργική -άδικα- κακή φήμη.

Ένα από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επίτευξη καλής αισθητικής χειρουργικής είναι η αρχική επισκεψη στο ιατρειο. Ολοι πρέπει να καταλάβουν ότι οποίος υποβάλλεται σε καποια χειρουργική επέμβαση, ουσιαστικά ταυτιζεται στις αποψεις και στη φιλοσοφία με τον χειρουργο που εχει επιλεξει. Ο καθε χειρουργος εχει τη δικη του αισθητική και τη δικη του φιλοσοφία- το δικό του πλάνο-, την οποια και προσπαθεί κανει ξεκαθαρη απο την πρωτη συάαντηση, γι’αυτο και είναι σημαντικό για τους ασθενείς, επιλέγοντας ένα αισθητικό χειρουργό, να είναι ενημερωμένοι σε ολές τις λεπτομέρειες της διαδικασιας και να εχουν 100% εμπιστοσυνη σε αυτόν.

Η συζήτηση που ακολουθεί δίνει στον ιατρό την ευκαιρία να κατανόησει επαρκώς τι θέλει ο ασθενής, να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση του προβλήματος και να βρει τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιατερη ανατομια του ασθενους, και, ασφαλώς, γίνεται μια συνολικα επικοδομητικη συζητήση γύρω απο τις διαδικασίες που απαιτούνται ωστε να επιτευχθούν οι στόχοι. Ο ιατρός οφείλει να ακούει τον ασθενή, να επισημαίνει τι ειναι σωστό και τι λάθος απο αυτά που του αναφέρονται και πρέπει στο τελος να προτεινει τι θα ηταν καλύτερο για τον ασθενή, δεδομένων των προσδοκιών του.

Αντίθετα, ο ιατρος οφειλει, όπως προαναφέρθηκε, και να αποτρεπει καποιον απο το να χειρουργηθει, όταν αισθάνεται πως η δεδομένη χειρουργική επέμβαση δεν θα τον ωφελήσει ή η διαφορά που θα προκύψει μετεγχειρητικά θα ειναι τοσο ασήμαντη, ωστε να καθιστά απαγορευτικό το όποιο ρίσκο ενέχει η συγκεκριμένη επέμβαση! Οι ασθενείς, σε καθε περιπτωση, πρεπει να αποχωρήσουν απο το ιατρειο με εμπλουτισμένες γνωσεις και ξεκάθαρη κατανόηση της κατάστασής τους, ωστε να λάβουν την οριστικη τους αποφαση με νηφαλιοτητα και σιγουριά.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

Μια λέξη για την ασφάλεια. Πολλές νέες τεχνικές, νεα εμφυτεύματα, νεες ουσίες και νεος εξοπλισμός έρχονται και παρέρχονται, και γι 'αυτό και ειναι συνετό κανεις να μην βιάζεται να τα υιοθετήσει, εκτός και αν διαφαίνεται ένα σαφές πλεονέκτημα σ’αυτά. Τις περισσότερες φορές, καλο ειναι να εκτελούνται οι δοκιμασμένες, παραδοσιακές τεχνικές που αποδεδειγμενα εχούν επιβεαβαιώσει την αποτελεσματικοτητα τους στις περισσότερες περιπτώσεις , παρα να στηριχθούμε σε καινοτόμες τεχνικές που διαφημίζονται αφειδως στον Τύπο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο πλαστικος χειρουργος δεν πρεπει να εμπιστευεται τις τελευταίες τεχνικές, ομως οταν είναι πιο επιφυλακτικός, ειναι πιο πιθανο στο τέλος να δικαιωθεί, εφοσον οι τεχνικές αυτές, τις περισσότερες φορές δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου.

Χάρη στις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της αναισθησιολογίας, οι κίνδυνοι της αναισθησίας είναι πάρα πολύ μικροί. Τα τελευταία 25 χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με την αναισθησία μειώθηκαν από 2 ανά 10.000 αναισθησίες σε 1 ανά 300.000 αναισθησίες. Για να αντιληφθεί κανεις πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό, ο κίνδυνος θανάτου από τροχαίο είναι 1:42.000, και ο κίνδυνος να χτυπήσει καποιον κεραυνός κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι 1:10.000.
Ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος, η υπέρταση και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους κατά την αναισθησία. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές όμως οι αναισθησιολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να βοηθούν τους ασθενείς να ανταπεξέλθουν με ασφάλεια ακόμα και σε πολύ σοβαρές επεμβάσεις.

Τελος, είναι θεμελιώδες ο πλαστικος χειρουργός να παραμένει σε συνεχή και στενή επαφή με τον ασθενή μετά την επέμβαση. Η προσεκτική μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχούς έκβασης και της επίτευξης του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.