Επανορθωτική Χειρουργική


Λίγα Λόγια για την Επανορθωτική Χειρουργική


Η πλαστική χειρουργική είναι μια χειρουργική ειδικότητα της ιατρικής, το πλήρες όνομα της οποίας είναι πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική. Αξίζει να επισημανθεί εδω πως το βασικό κομμάτι της ειδικότητας ξεκίνησε και παραμένει να είναι η επανόρθωση, εννοώντας την παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού σε πολλές και ποικίλες παθολογικές καταστάσεις.

Τέτοιες ειναι οι συγγενείς ανωμαλίες, δηλαδή ανωμαλίες με τις οποίες γεννιέται ένας άνθρωπος. Ορισμένες απο αυτές ειναι απλές και πολύ κοινές, όπως είναι τα ‘πεταχτά’ αυτιά στα παιδάκια, ενώ υπάρχουν και πιο σύνθετες όπως είναι το λαγώχειλο, το λυκόστομα, που αποτελούν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα ήδη από την γέννηση ενός παιδιού.

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής είναι η ογκολογία του δέρματος και των μαλακών μορίων, εννοώντας τους καρκίνους του δέρματος, όπως το μελάνωμα, και τους όγκους των μαλακών μορίων, όπως τα σαρκώματα. Ο πλαστικός χειρουργός είναι ικανός να προχωρήσει τόσο στην ογκολογική θεραπεία, την εκτομή, δηλαδή την αφαίρεση των όγκων, όσο και στην αποκατάσταση των ελλειμμάτων ιστών τα οποία προκύπτουν από αυτές τις εκτομές.

Σημαντικό μέρος της πλαστικής χειρουργικής είναι και το έγκαυμα, τόσο στην άμεση αντιμετώπιση των εγκαυμάτων του τραυματία, στις μονάδες εγκαυμάτων, όσο και στην απώτερη αντιμετώπιση των δυσμορφιών οι οποίες προκύπτουν από το έγκαυμα.

Φυσικά ο πλαστικός χειρουργός έχει θέση και στο τραύμα, το οποίο μπορεί να είναι ένα απλό θλαστικό τραύμα, χωρις την απώλεια ιστού, μέχρι σύνθετο, το οποίο να περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ομάδες ιστών, όπως αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες, ακόμα και οστά. Πολλές φορές, σε συνδυασμό και συνεργασία με άλλες ειδικότητες, όπως τους ορθοπεδικούς και τους γενικούς χειρουργούς μπορεί να δώσει παρά πολλές λύσεις σε δυσεπίλυτα προβλήματα.

Μια άλλη κατηγορία ενδιαφέροντος της επανορθωτικής χειρουργικής αποτελούν τα αγγειακά (αρτηριακα και φλεβικα) έλκη, τα διαβητικά έλκη στα πόδια ανθρώπων που έχουν αγγειακά προβλήματα και, τέλος, οι κατακλύσεις που συνιστούν έλκη που προκύπτουν σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι χρονίως κατακεκλυμένοι. Ο πλαστικός χειρουργός έχει εκεί θέση όχι τόσο στην καθημερινή περιποίηση, όσο στην αποκατάσταση, ιδίως όταν ο ασθενής πρόκειται να κινητοποιηθεί η έχει ένα καλό προσδόκιμο επιβίωσης.